Zwerfvuil en hondenpoep

Op dinsdag 20 mei vond de bewonersavond 'De Hond in onze Samenleving' plaats in St. Jurriën. Ondanks dat er niet zoveel bezoekers waren, was er wel een interessant programma:

 

Allereerst gaf Timo Riesewijk van de Kynologenvereniging Deventer de lezing: De Hond in onze Samenleving. Centrale vragen waren of de hond in onze samenleving thuishoort en of de hond natuurlijk of gecreëerd is. Al in de prehistorie zijn mensen begonnen wolven te temmen voor een doel, veel honden in onze samenleving hebben geen functie meer en sommigen worden zelfs doorgefokt. De maatschappij vraagt om het bekwaam opvoeden van een hond, mensen staan hier bij de aanschaf van een hond vaak niet bij stil. Toch vinden kynologen dat honden in deze maatschappij thuishoort. Zo kunnen honden bijvoorbeeld een leuk maatje zijn en kan een hond rust brengen.

Vervolgens heeft wijkbewoner Maria Hoogerdijk wat verteld over de blindengeleidehond. Het gebruik van honden voor mensen met een oogafwijking werd ontdekt tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen een arts, die een hond had, een keer ging wandelen met een patiënt.

Het KNGF heeft een eigen fokprogramma voor blindengeleidehonden. De honden brengen het eerste jaar door bij een pleeggezin om de basisvaardigheden te leren. Na een jaar gaan ze naar de hondenschool van de KNGF. Met veel beloninkjes leren ze hier vaardigheden zoals het omzeilen van obstakels en het zoeken naar een brievenbus. NB: de blindengeleidehond is alleen buiten aan het 'werk': bij het baasje binnen is hij gewoon hond.

Daarna nam Natasja Meijer van het project Onderlinge Hulp het woord om wat te vertellen over de Hondenpool. Ze merkt op dat de hond een belangrijk contactmiddel kan zijn voor mensen. Heeft u een hond die u af en toe wilt meegeven (bijvoorbeeld als u in het ziekenhuis ligt) of wilt u af en toe een hond opvangen? Of kent u mensen die dat willen? Meld u aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Paul Woudwijk van de gemeente heeft vervolgens wat uitgelegd over het hondenbeleid van de gemeente Deventer. Kern is dat de hond buiten de losloopgebieden aangelijnd moet zijn en dat men hondenpoep daar moet opruimen. Binnen de losloopgebieden hoeft dat niet. Hondenbezitters zijn verplicht opruimmiddelen bij zich te hebben.

De laatste tijd heeft de gemeente een aantal keren negatief in de krant gestaan m.b.t. hondenbeleid. Als bewoners zelf initiatieven hebben om hondenpoepoverlast te beperken, is hij de eerste om hieraan mee te werken, bijvoorbeeld aankaarten binnen de gemeente om handhavingscapaciteit terug te krijgen. Bij het Zandweteringpark heeft dit bijvoorbeeld ook gewerkt: hier zijn nu losloopgebieden gecreëerd. Daarnaast kunnen andere partijen worden betrokken, bijvoorbeeld Stichting IJssellandschap m.b.t. de uiterwaarden.

Als afsluiting was Bram Damen er namens de Deventer Schoon Familie. De Deventer Schoon Familie (DSF) ondersteunt iedereen die de omgeving schoon wil houden van bijv. zwerfafval, bladafval en ook hondenpoep.

Met acties als de vlaggetjesactie in speeltuin De Zandweerd probeert de DSF die hondenbezitters te bereiken die de mentaliteit hebben van 'waarom zou ik opruimen als anderen het niet doen?'. Bottomline is het uitdragen van een groepsnorm.

Als mensen zich ergeren aan hondenpoep in de buurt, kunnen ze contact met de DSF opnemen. Daarna kan er samen worden gekeken welke campagne kan helpen. Daarnaast kan hondenpoepoverlast worden gemeld bij met meldpunt Openbare Ruimte, tel. 14  0570.

Zwerfvuil en hondenpoep

zwerfvuil700

Het zien van zwerfafval en  hondenpoep op straat geeft een onbehaaglijk en verloederd gevoel. Het trekt ongedierte, criminaliteit, graffiti en nog meer zwerfafval aan.


De werkgroep zou graag zien dat er schonere wegen, parken, grasstroken, grasvelden en pleinen zijn in de wijk en dat er geen afval en hondenpoep meer wordt gedumpt. De leden van de werkgroep organiseren activiteiten om dit doel te bereiken.

Agenda Zwerfvuil

Geen evenementen