Duurzaamheid

Een groep van zeven wijkbewoners heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een plan voor een deelauto in onze wijk. Vanaf begin februari gaat het project van start. Het project loopt tot februari 2017. Voor deze proef worden twee eigen auto’s van de deelnemers ingezet. Bij meer deelnemers kan de huurprijs per dag omlaag. Wil jij af en toe een auto huren bij de buren? En lijkt je het leuk om aan dit project mee te doen? Laat het weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zaterdag 26 september was het zover. Bij de jaarlijkse Burendag bij Wijk- en Speeltuinvereniging De Zwolsewijk (De Tulp) was het al vroeg een drukte van belang. Ook de werkgroep Duurzaamheid had een kraampje ingericht. Om 12 uur reed er een elektrische Smart het terrein op. Dit was een Smart van De Energiecoöperatie uit Lochem.

De bewoners konden zo kennis maken met elektrisch rijden. Door enkele bewoners werd deze kans aangegrepen om een proefritje te maken. Ook hebben we een oudere bewoner uit de wijk thuis opgehaald om zo te laten zien waar deze auto allemaal voor gebruikt kan worden.

De werkgroep Duurzaamheid wil elektrisch rijden in de wijk stimuleren. Bij voldoende aanmelding wordt er binnenkort in de wijk een pilotproject gestart met een elektrische deelauto. Zo’n auto is heel geschikt voor mensen die af en toe een auto nodig hebben. Bijvoorbeeld voor boodschappen doen, voor een familiebezoek of een uitje.

Veel mensen schaffen voor zulke zaken een eigen auto aan. Er staan mede hierdoor veel auto’s stil in de wijk, met parkeerproblemen in sommige straten als gevolg. Een deelauto kan hiervoor de oplossing zijn.

Begin februari is door LochemEnergie in Almen een pilotproject met een elektrische deelauto gestart (zie foto). Via netwerkbeheerder Alliander heeft deze coöperatie voordelig een elektrische auto kunnen leasen. Een groep van circa 8 bewoners gebruikt de auto. Via een google-agenda kan de auto worden gereserveerd en weet men wie wanneer de auto nodig heeft. De deelnemers betalen € 5,- per dagdeel.

De Werkgroep Duurzaamheid wil dit plan ook in Zandweerd opzetten. Tijdens de ALV van de bewonersvereniging op 12 mei is dit plan kort toegelicht.

Op vrijdag 20 maart hebben buurtbewoners van Zandweerd-Noord in het kader van NLdoet kunstwerkjes gemaakt van gebruikte materialen, zoals glas en blik. Zo werden er fraaie bloemstukjes gemaakt die werden uitgedeeld aan ouderen uit de buurt.

Van spullen die gewoonlijk worden weggegooid zijn met een beetje creativiteit hele leuke dingen te maken. Dat is niet alleen uitdagend en leuk, maar ook goed voor het milieu.

Een lege glazen pot is in een mum van tijd omgeturnd tot een leuke bloempot. Versier hem, vul hem met potgrond en een paar viooltjes en je hebt een vrolijk plantenbakje in je huis of op je balkon. Of je hebt een leuk cadeautje om weg te geven natuurlijk!

Er komen meer knutselactiviteiten in speeltuin De Zandweerd op 28 mei en 11 juni.

Kinderen maken een paashaas van gebruikte blikken!

De werkgroep Duurzaamheid heeft in samenwerking met de Buurthuiskamer vijf knutselmiddagen in Speeltuin De Zandweerd georganiseerd.

Op donderdag 2 april was de eerste knutselactiviteit bij Speeltuin De Zandweerd.

Het doel van de knutselmiddagen is om te laten zien wat men kan maken van gebruikte materialen. En om te laten zien hoe leuk het is om te knutselen. Het paasweekend stond voor de deur daarom was het thema van deze middag het maken van een paashaas van een gebruikt blik. Een grote groep kinderen ging aan de slag. Dit leverde veel verschillende soorten paashazen op. Van een hoge paashaas van drie blikken tot paashazen met kleine oren en een gele neus.

Iedereen kwam met zijn eigen kunstwerk. Het was leuk om te zien hoe creatief en enthousiast de kinderen aan de slag waren.

Werkgroep Duurzaamheid Zandweerd-Noord is weer een werkgroep rijker; de werkgroep Duurzaamheid. Deze werkgroep wil aan de slag met duurzame projecten in  onze wijk. Het plan is om met de werkgroep de vragen van bewoners op het gebied van duurzaamheid in de wijk te inventariseren.

Daarnaast zijn er op dit moment al verschillende ideeën om verder uit te werken.

Eén van de ideeën is om te kijken of het mogelijk is om gezamenlijk te investeren in zonnepanelen. Dit wordt al in meerdere plaatsen in ons land succesvol gedaan.  Een tweede idee is om te kijken of deelauto's een optie zijn voor de wijk. Dit plan is ontstaan naar aanleiding van een vraag van een bewoner, die zag dat er op dit moment lastig is om een parkeerplaats te vinden in de straat. Bewoners zouden bijvoorbeeld hun auto als deelauto kunnen aanmelden, zodat meer mensen uit de wijk er gebruik van kunnen maken. Het maken van goede afspraken is hierbij heel belangrijk.

Dit zijn in het kort de plannen die er nu liggen. Lijkt het je leuk om mee te helpen? Meldt je dan aan voor de werkgroep Duurzaamheid! Dit kan via e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Werkgroep duurzaamheid

Deze werkgroep wil aan de slag met duurzame projecten in onze wijk. Het plan is om met de werkgroep de vragen van bewoners op het gebied van duurzaamheid in de wijk te inventariseren. Er zijn al verschillende ideeën. Op dit moment zijn we bezig met onderzoek naar gezamenlijk  investeren in zonnepanelen en het gebruik van deelauto’s. Lijkt het je leuk om mee te helpen? Meld je dan aan voor de werkgroep Duurzaamheid! Dit kan via e-mailadres bestuur@zandweerdnoord.nl.