Buurtgroen

De contouren van de tuin in de Ruysdaelstraat zijn al duidelijk te zien. Tuinontwerpster Wencke Habermann heeft er echt iets moois van gemaakt. Dankzij de die-hard vrijwilligers zitten alle planten en bomen erin. De takkenrillen hebben ook al vorm. We hebben ook erg hard gewerkt. Er ging geen dag voorbij of er waren wel vrijwilligers aan het werk.

 

Gelukkig is het graafwerk verricht door Geerdink’s Tuinen, zodat wij na een week (of zes) niet rondliepen als een soort Popeye. Geerdink zorgt ook voor het graven van de poel en het aanleggen van de paden. Ook dank zij Cambio hoefden wij het zware rooiwerk niet te doen. Het onderhoud van het grasgedeelte en het grove snoeiwerk neemt Het Groenbedrijf voor zijn rekening. Ook hebben zij veel materiaal geleverd, zodat wij de tuin met goed gereedschap klaar konden maken.


Wat we als erg leuk hebben ervaren is, dat De Linde en De Tamarinde regelmatig langskwamen bewapend met harken, schoffels en bezems. Ook zij hebben een positieve stempel op “onze tuin” gezet.  Stichting Present kwam op 17 april met 7 vrijwilligers helpen. Philadelphia heeft die dag voor koffie en appelgebak gezorgd.

 

Wat kom je zoal tegen in de tuin?

We beginnen aan de kant van de Pieter de Hooghstraat, gezien vanaf de Primera. Hier bevindt u zich al snel in het vogelbosje met besdragende bomen en struiken en struiken, die aantrekkelijk zijn voor vogels. Al gauw verschijnt de vogelakker met akkerbloemen gemengd met granen, die dienen als wintervoedsel voor vogels. U komt wilde bloemen, vlierbessen en allerhande andere inheemse struiken tegen tot aan de halve ronding van het grasveld onder de platanen.

Daarna komen er vele kleuren vlinderstruiken, die het midden en de zijkant sieren. Dan loopt u door de boomgaard waar pruimen, kersen, appels en peren straks aan de bomen moeten hangen. Ook staat er een aantal niet gangbare vruchtbomen, zoals de kweepeer, moerbei en walnoot. Hier is ook rekening gehouden met kinderen door halfstambomen te plaatsen, zodat ook zij er makkelijk bij kunnen.

Een stukje verder beginnen de bessenstruiken, zoals zwarte, rode en witte bessen, kruisbessen, hazelnoten, vlierbessen en rozenbottels (die laatsten komen nog).

Aan het eind van de eerste tuin worden ook daar weer vele wilde bloemen gezaaid voor bijen en vlinders. Na het oversteken kunt u straks ook weer wilde bloemen vinden. Aan de zijkant komt een bijenhotel.

Een verhoging, omringd door een muurtje, wordt een vlinderheuvel met bloemen, die nectar en stuifmeel leveren voor vlinders en bijen. In het najaar wordt er gezaaid en worden  bloembollen geplant. Hier vlakbij zijn struiken geplant, die waardplanten zijn voor vlinders: zij kunnen hier hun eitjes op afzetten en de rupsen kunnen er later van eten. Ook hier bevindt zich weer een takkenril. Deze zijn aantrekkelijk voor vogels, omdat ze er insecten vinden en kunnen schuilen. Egels kunnen hier prettig overwinteren.beplanting Ruysdaelstraat

 

Een stukje verder op komt een poel, die veilig is voor kinderen en omringd wordt door verschillende soorten oeverplanten. Aan het eind belandt u in de geurtuin, waar seringen en boerenjasmijn uw neus prikkelen. Het pad dat aangelegd wordt is Brelux (halfverharding), een materiaal dat ook gemakkelijk bereidbar is voor scootmobiels en invalidenwagens.

 

Het eerste snoeiwerk van de fruitbomen, o.l.v. Peter Heijke, hebben we ook al ervaren. Peter heeft aangeboden om in het najaar een snoeicursus te geven aan de vrijwilligers die dit willen leren, zodat we het straks grotendeels zelf kunnen gaan doen. Wencke Habermann gaat een cursus over het maaibeheer van de wilde bloemenweides en voor het diervriendelijke (ecologisch) onderhoud van de tuin geven. Dat  is straks nodig, want de wilde bloementuinen moeten niet in één keer weggemaaid worden opdat er altijd nectar en stuifmeel voor de insecten is. Zo leren wij als vrijwilligers om zelf het onderhoud te doen. We hebben dus nog héél wat te leren, maar doen het nog steeds met veel plezier. Wij nodigen u uit om af en toe eens te komen kijken en het zelf te ervaren!

 

De vrijwilligers van de Groengroep

Buurtgroen

BuurtgroenRuijsdaalstraat

De werkgroep Buurtgroen houdt zich bezig met het vele groen in onze wijk. De werkgroep heeft zich ten doel gesteld om ál het groen in de buurt, d.m.v. draagkracht van buurtinitiatieven, op te knappen. Het onderhoud van het groen laat al jaren te wensen over. En daarom neemt de buurt nu zelf het initiatief om het mooier en rijker te maken.

Groene Activiteiten

Geen evenementen