Buurtgroen

Er is veel groen in Zandweerd Noord en dat is heerlijk wonen. Maar het groen dat er is, kan wel beter. Mooier, bijvoorbeeld. Met meer bloemen en kleuren, het hele jaar door. En ook geuriger, zodat je al helemaal vrolijk wordt als je er langs loopt en dat je weer kunt ruiken welk seizoen het is. Maar het kan ook leuker; bijvoorbeeld met leuke wandelpaadjes er doorheen. Plekken waar kinderen in de bomen mogen klimmen en waterbeestjes kunnen vangen. Of wat dacht je van een plek waar we speciaal 'kerstgroen' voor de buurt kweken? Hulst, dennen, klimop en andere planten die in de winter groen blijven. Zo rond begin december organiseren we dan een snoeidag, waar iedereen die helpt een bosje mee naar huis mag nemen. Gratis en gezellig! Zo komt er meer leven in het buurtgroen.

 

Al dat groen is niet alleen heerlijk wonen voor ons. We delen onze buurt met heel veel ander leven: vogels, vlinders, egels, insecten; ga zo maar door. Het ene beestje vinden we leuker dan het andere, maar feit is dat ze onze buurt ook een stuk levendiger maken. Wat dacht je van het vrolijke vogelgekwetter in de lente? De vleermuizen op een zomeravond? De kleurrijke vlinders? Samen met je (klein)kind vogeltjes voeren in je achtertuin, als er overal sneeuw ligt en de vogels honger hebben? Dat zou je toch niet willen missen? Daarom wil de werkgroep er voor zorgen dat al deze dieren ook hun plekje in onze buurt kunnen (blijven) vinden. Het mooie is dat dit eigenlijk haast vanzelf gaat: meer bloemen trekken bijvoorbeeld meer insecten aan. Meer insecten betekent weer meer voedsel voor vogels en vleermuizen. En dat betekent weer veel vrolijk voorjaarsgekwetter als al die vogels eitjes gaan leggen!

Wat gaan we nu doen?

De werkgroep bestaat uit welgeteld 4 enthousiaste dames en zoals je zult begrijpen, kunnen we niet alles tegelijk. We hebben vooralsnog ook nog geen 'masterplan' opgesteld waarin staat wat we waar willen. Uiteindelijk willen we al het buurtgroen opknappen. Onze visie is dat je in de toekomst vanuit het hart van de wijk, als je je voordeur uitstapt, via fleurig, kleurig en natuurrijk groen, helemaal naar de IJssel kunt lopen. Onderweg wordt het groen dan steeds natuurlijker en robuuster, tot je in de echte natuur, de uiterwaarden, bent. Maar we moeten realistisch blijven en dat betekent; klein beginnen.

We beginnen eind 2013/begin 2014 met de groenstrook aan de Ruysdaelstraat. Deze strook gaan we helemaal opnieuw inrichten, samen met aanwonenden. Als dit klaar is, krijg je al een beetje een idee van hoe we het het liefst in de hele buurt zien! Dankzij subsidie van WIJ Deventer (voormalige wijkaanpak) kunnen we hier echt mee aan de slag.

Daarnaast zijn we ook bezig plannen te ontwikkelen voor de voormalige parkeerplaats, naast de Oude IJsbaan. De bedoeling is om hier het asfalt te verwijderen en te zorgen voor een vrolijke, groene inrichting. Dit is echter wel tijdelijk. Hoewel de gemeente nog niet weet wanneer, is het nog steeds de bedoeling dat zowel hier als op de Oude IJsbaan zelf uiteindelijk weer gebouwd gaat worden. Voor deze plannen is nog geen geld beschikbaar.

Op de Oude IJsbaan zelf zijn op dit moment verschillende partijen bezig met activiteiten, moestuintjes e.d.. Daarom gaan wij ons daar als werkgroep voorlopig niet mee bemoeien, hoewel we natuurlijk waar mogelijk wel samenwerken. Wil je meer weten over de Oude IJsbaan? Kijk dan op www.oudeijsbaan.nl of zoek ze op op Facebook!

Hoe werken we?

De werkgroep is als het ware de 'kerngroep' van het buurtgroen. Per project, zoals bij de Ruysdaelstraat, werken we samen met aanwonenden en belangstellenden. We kunnen natuurlijk niet alles alleen!! Vind je het leuk om ons met een specifiek project te helpen? Heb je een idee voor een plek bij jou in de buurt? Of wil je je wel aansluiten bij de werkgroep? Neem contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via de algemene contactpagina.

Onderhoud: zelf doen?

Bij de Ruysdaelstraat is het de bedoeling dat we als buurt veel van het onderhoud zelf gaan doen. Dit komt omdat de gemeente maar beperkt budget heeft voor het onderhoud. Daarom houd de gemeente de inrichting van het buurtgroen vaak simpel, zodat het met zo min mogelijk inspanning te onderhouden is. Maar ja, wij willen graag wat meer dan dat! Daarom hebben we afgesproken dat we het nieuwe parkje grotendeels zelf onderhouden. Met groot onderhoud komt de gemeente ons gelukkig wel helpen, evenals het maaien van het gras.

Het is echter niet de bedoeling dat we straks als buurt helemaal ons eigen groen moeten gaan onderhouden! Dat zou ook niet mogelijk zijn. Het is dus per project telkens goed afwegen en afspreken met de gemeente; wat blijft de gemeente doen? Wat gaan we zelf doen? Het komt er eigenlijk telkens op neer dat de gemeente de basis voor ons kan leveren. Als we meer willen dan dat, moeten we zelf voor het onderhoud gaan zorgen. We hopen natuurlijk op veel enthousiaste bewoners die daarmee hun steentje willen bijdragen!

Buurtgroen

BuurtgroenRuijsdaalstraat

De werkgroep Buurtgroen houdt zich bezig met het vele groen in onze wijk. De werkgroep heeft zich ten doel gesteld om ál het groen in de buurt, d.m.v. draagkracht van buurtinitiatieven, op te knappen. Het onderhoud van het groen laat al jaren te wensen over. En daarom neemt de buurt nu zelf het initiatief om het mooier en rijker te maken.

Groene Activiteiten

Geen evenementen