Buurtgroen

Na een periode van blessures zijn we weer van start gegaan in de Buurttuin Plantweerd. Als het weer mee zit, zien jullie ons weer elke vrijdagmorgen schoffelen, harken en wroeten.

Wij zoeken nog steeds mensen, die ons af en toe eens in het voorjaar, de zomer of de herfst een uurtje willen en kunnen bijstaan. Het hoeft dan niet de vrijdagmorgen te zijn, kan ook op andere dagen, al naar gelang u kunt en het voor u het prettigst uitkomt. Het gaat om schoffelen harkwerk, dus niet te zwaar. Er hebben zich al drie mensen opgegeven waar we erg blij mee zijn. Komt u ons ook af en toe helpen?

Onze groengroep werkt veel samen met Het Groenbedrijf. Ze hebben eind vorig jaar laten zien dat ze deze samenwerking enorm waarderen en een cadeautje gemaakt voor De Plantweerd.

Onze dames met Harry Willems (Het Groenbedrijf) We hebben verschillende nestkastjes, vogelhuisjes en bijenhotels gekregen. Deze zijn gemaakt door de werknemers van het Groenbedrijf. In de winter hebben zij buiten natuurlijk minder te doen, dus gaan ze dan binnen aan de slag en maken mooie producten voor in de tuin of het openbaar groen. Voor ons een leuke aanvulling op de Plantweerd, dus u kunt ze binnenkort komen bewonderen!

Ook Plantweerd is bijna toe aan de winter. We gaan de tuin winterklaar maken door het ergste onkruid te verwijderen, alle rotzooi eruit te halen en bladeren te verzamelen.

Op vrijdag 20 en zaterdag 21 maart jl. waren de NLdoet-dagen, een landelijke actie van het Oranjefonds waarbij bedrijven en organisaties zich vrijwillig kunnen inzetten voor buurt- en wijkprojecten.

Ook de leden van de werkgroep Groen werden benaderd. Het Groenbedrijf, Eega (re-integratiebureau voor wajongers), bewoners van Philadelphia en leerlingen van De Linde wilden met onze vrijwilligers in onze tuin De Plantweerd aan de slag. Vanwege het grote aantal aanmeldingen moest er zelfs een tiental mensen teleurgesteld worden. In overleg mogen zij later dit jaar alsnog onze tuin aandoen. Met een groep van 27 mensen is die vrijdag de tuin bladvrij gemaakt en de takkenril gevlochten, zijn er wilgen geplant en is afval en blad afgevoerd.

In februari  start er een Cursus Natuurlijk Tuinieren die gegeven wordt in het ecologische en educatieve park de Plantweerd aan de Ruysdaelstraat in Deventer. De theorie wordt bij slecht weer binnen gehouden .Een leuke kans om veel te leren voor je eigen tuin en een mooie bijdrage te leveren aan dit nieuwe buurtpark.

In de cursus leer je wat je in je tuin kunt doen om allerlei dieren te lokken en er veel te beleven: van vogels, vlinders en bijen tot libellen, padden, salamanders en egels. Wat moet je wel doen en wat juist niet? Hoe maak je een goed bijenhotel, een paddenpoel, hoe zorg je ervoor dat er het hele jaar door nectar en stuifmeel is voor bijen en vlinders? Maar ook: hoe snoei je (fruit) bomen en verschillende soorten (bessen)struiken op een goede manier? Tevens gaan we fruit oogsten en er lekkere dingen van maken.

Het Ministerie van volksgezondheid Welzijn en Sport wil inventariseren wat er  zoal door de bewoners uit de wijken aan burgerinitiatieven worden georganiseerd. Hierin staan praktijkvoorbeelden centraal waarin het gelukt is verbinding te leggen tussen wijk, werk, zorg en school, organisaties en professionals.

Op zaterdag 6 september is de educatieve, ecologische buurttuin aan de Ruysdaelstraat – dat door bewoners is aangelegd – officieel geopend en is de nieuwe naam De Plantweerd onthuld door wethouder Frits Rorink.

Bent u één van die bekende “onbekende” bewoners, die regelmatig langs de tuin in de Ruysdaelstraat fietst of loopt om deze te bewonderen? Of bent u diegene die ons complimenten maakt dat de tuin zo mooi is geworden terwijl wij met het onderhoud bezig zijn? Of bent u één van die bekende “onbekende” bewoners, die ons heeft aangegeven af en toe mee te willen helpen in de tuin?

Willen zij, die het leuk vinden ons bij te staan met het onderhoud in de tuin, contact op nemen met de werkgroep Groen van de bewonersvereniging? Yolanda Damstra Ant. van Dijckstraat 47 Mob: 06 - 30 100 332 Tel: 618 297 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

8 park Ruysdaelstraat 1-klein

Bijen smullen in Zandweerd-Noord. In de zomer hebben veel bewoners kunnen genieten van bloemen uit de zaadjes die beschikbaar waren gesteld door Bijenlint Deventer. Niet alleen mooi voor de tuin, maar ook goed voor de bijen, die uit de bloemen volop voedsel konden halen.

Per september gaat Bijenlint Deventer ook Biologische Krokusbollen aanbieden. In het voorjaar van 2015 zullen de bijen hier dan van kunnen smullen. De bollen kosten €€ 1,- voor 10 stuks. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Dhr. Hanekamp (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-405 87 485).

De contouren van de tuin in de Ruysdaelstraat zijn al duidelijk te zien. Tuinontwerpster Wencke Habermann heeft er echt iets moois van gemaakt. Dankzij de die-hard vrijwilligers zitten alle planten en bomen erin. De takkenrillen hebben ook al vorm. We hebben ook erg hard gewerkt. Er ging geen dag voorbij of er waren wel vrijwilligers aan het werk.

 

Gelukkig is het graafwerk verricht door Geerdink’s Tuinen, zodat wij na een week (of zes) niet rondliepen als een soort Popeye. Geerdink zorgt ook voor het graven van de poel en het aanleggen van de paden. Ook dank zij Cambio hoefden wij het zware rooiwerk niet te doen. Het onderhoud van het grasgedeelte en het grove snoeiwerk neemt Het Groenbedrijf voor zijn rekening. Ook hebben zij veel materiaal geleverd, zodat wij de tuin met goed gereedschap klaar konden maken.

De haag om de tuin wordt verlaagd, zodat mensen eroverheen kunnen kijken, en je meer verbinding krijgt met het park dat eromheen ligt. Ook wordt de haag op een aantal plaatsen onderbroken om de toegankelijkheid van de tuin te vergroten. Klik op de tekening om een pdf-bestand in volledige grootte te downloaden en bekijken.

De gemeente heeft een provinciale subsidie toegekend aan de gezamenlijke organisaties in de wijk Zandweerd voor het herinrichten van de tuin van St. Jurriën, P.C. Hooftlaan 97.

Deventer heeft meer dan 7.000 boomtuintjes. Veel bewoners willen van deze kale stukjes grond rond bomen een eigen kleurrijk tuintje maken. De gemeente ondersteunt dit initiatief door gratis planten en zaden aan te bieden en praktische tips te geven.

Je ziet ze steeds meer: minituintjes rondom de bomen in de straat, de zogeheten boomtuintjes.

Op woensdag 5 maart is de schop erin gegaan bij het plantsoen aan de Ruysdaelstraat. In de komende maanden wordt het – nu saaie – plantsoen getransformeerd naar een educatief park met o.a. een pad, vogelbosje, fruitboomgaard, zones met bloembollen en wilde bloemen, een vlindertuin, een bijenhotel, m.a.w. een park dat elke bewoner van de wijk aanspreekt en dat toegankelijk is voor iedereen.

De bedoeling is dat er meer ontmoeting in de buurt plaatsvindt in het nieuwe park en dat kinderen kunnen leren wat er in zo’n tuin staat en gebeurt.

Gewapend met kruiwagens en spaden werden door een zevental enthousiaste bewoners de paden opgebroken. In de tussentijd waren mensen van Cambio bezig met het rooien van de struiken. Dinsdag 11 maart wordt er een begin gemaakt met de aanleg van het pad, waarna de beplanting kan worden aangebracht. Planning is dat het plantsoen begin juni gereed is.

In het afgelopen half jaar is de werkgroep Groen bezig geweest met het aanvragen van subsidie en het ontwerp van het plantsoen aan de Ruysdaelstraat. De subsidie is inmiddels toegekend door WijDeventer en het ontwerp is inmiddels opgesteld door een tuinarchitect Wencke Habermann, nadat de wensen van bewoners waren geïnventariseerd.

De werkgroep werkt bij de aanleg van het park samen met verschillende organisaties, zoals Cambio, het Deventer Groen Bedrijf en verschillende stichtingen, zoals Philadelphia, de Tamarinde, en de school De Linde in de wijk.

Er is veel groen in Zandweerd Noord en dat is heerlijk wonen. Maar het groen dat er is, kan wel beter. Mooier, bijvoorbeeld. Met meer bloemen en kleuren, het hele jaar door. En ook geuriger, zodat je al helemaal vrolijk wordt als je er langs loopt en dat je weer kunt ruiken welk seizoen het is. Maar het kan ook leuker; bijvoorbeeld met leuke wandelpaadjes er doorheen. Plekken waar kinderen in de bomen mogen klimmen en waterbeestjes kunnen vangen. Of wat dacht je van een plek waar we speciaal 'kerstgroen' voor de buurt kweken? Hulst, dennen, klimop en andere planten die in de winter groen blijven. Zo rond begin december organiseren we dan een snoeidag, waar iedereen die helpt een bosje mee naar huis mag nemen. Gratis en gezellig! Zo komt er meer leven in het buurtgroen.

 

Al sinds de eerste enquête over onze buurt, De Slag Om Noord in oktober2012, staat het aanpakken van het buurtgroen op de agenda. En dat gaat binnenkort voor het eerst wat opleveren! De brede groenstrook aan de Ruysdaelstraat, naast de Lidl, wordt deze winter en voorjaar omgetoverd tot een fleurig, geurig en natuurrijk park waar de hele buurt van kan genieten. Dankzij een subsidie van de Wijkaanpak is dit mogelijk.

Buurtgroen

BuurtgroenRuijsdaalstraat

De werkgroep Buurtgroen houdt zich bezig met het vele groen in onze wijk. De werkgroep heeft zich ten doel gesteld om ál het groen in de buurt, d.m.v. draagkracht van buurtinitiatieven, op te knappen. Het onderhoud van het groen laat al jaren te wensen over. En daarom neemt de buurt nu zelf het initiatief om het mooier en rijker te maken.

Groene Activiteiten

Geen evenementen