Overig nieuws

Stefan Roescher onderzocht het Reanimeren. Een term die voor veel mensen toch wel spannend klinkt. Voor mij inmiddels niet meer zo’n ver-van-mijn-bed-show. Sinds ik me heb aangemeld bij een reanimatie-app, heeft mijn telefoon drie keer het ‘ping’-geluid gemaakt dat hoort bij een daadwerkelijke oproep. Drie keer was er dus een reanimatie nodig in onze wijk, Zandweerd-Noord.

Best schrikken als je een oproep krijgt, maar met de wetenschap dat ik goed getraind ben in het reanimeren, ga ik toch met vertrouwen op zo’n oproep af. In alle drie gevallen was er echter geen AED voor handen, en moesten we wachten op de politie of ambulance.

Onlangs heb ik de beschikbaarheid van AED’s in de wijk onderzocht. Er zijn er nog niet voldoende voor de hele wijk, en vaak alleen bereikbaar tijdens openingstijden van de winkel/instantie. Dit jaar gaan we aan de slag om meer AED’s 24/7 beschikbaar te hebben. Een AED kan een wezenlijke bijdrage leveren aan iemands overlevingskansen.

We roepen iedereen op om zich aan te melden bij een reanimatie app. Voor onze regio is dat HartslagNu (www.hartslagnu.nl). Je kunt dan echt een verschil maken. Voor info of aanmelden voor een reanimatietraining: e-mail Stefan Roescher van het Rode Kruis op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Studenten Bestuurskunde en Ruimtelijke Ontwikkeling van Saxion werkten samen met de gemeente Deventer om de leefbaarheid van drie wijken te onderzoeken: Platvoet-Borgele, Voorstad-Oost, Zandweerd-Noord. Ze deden dat in het kader van het beleidsprogramma WijDeventer. Eén klas onderzocht onze buurt. Ze leerden zo hoe gemeente, verschillende andere organisaties en bewoners samenwerken om hun wijk te verbeteren.

In de laatste weken van 2015 was Buurtnieuws het onderwerp van de statiegeldactie bij Albert Heijn aan de Van Vlotenlaan. Mensen konden hun bonnen doneren voor een nieuwsbrief die ook in de wijk Zandweerd-Zuid wordt verspreid. Met deze actie is € 430,- opgehaald. Bewonersvereniging Zandweerd bedankt Albert Heijn hierbij hartelijk voor het mogelijk maken van deze actie, en u voor uw steun! In mei gaan we Buurtnieuws in de hele wijk Zandweerd uitbrengen.

Elke dinsdag en donderdag van 10.30 tot 13.00 uur kunt u in Wijk- en Speeltuinvereniging De Zwolsewijk (De Tulp), Albert Cuypstraat 11, terecht voor een kopje koffie en een praatje.

Volgend voorjaar zal op het terrein van de oude ijsbaan het project Oude ijsbaan Jongen Educatie (O’JE) starten.

Kinderen uit de buurt kunnen hier op een vierkante meter hun eigen moestuin aanleggen.

Vind je het leuk om in de tuin te werken? Kom dan vanaf begin maart volgend jaar op zondagmiddag naar de oude ijsbaan! Meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Als je weinig geld te besteden hebt, is het hard werken om iedere maand financieel rond te komen.

Wat heeft een scootmobiel met BINGO te maken? Nou eigenlijk best veel, is het antwoord.

In het najaar start de bewonersvereniging met het organiseren van een Culturele middag. Elke laatste vrijdagmiddag van de maand willen we een spreker of een film of iets anders cultureels organiseren. Heb je een goed idee voor de invulling van deze middag of wil je meewerken? Neem dan contact op met Liesbeth Kappert. Dan kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 14 91 42 84 (na 14.00 uur).

Wat is een Sociaal Team eigenlijk? Dat is een team van professionele mensen die u kunnen ondersteunen bij hulpvragen.

U kunt bij hen terecht als u een vraag of idee heeft. Als u bijvoorbeeld door ziekte problemen heeft met het huishouden, wanneer u zich eenzaam voelt, geldproblemen heeft, of vragen heeft over werk of de opvoeding van uw kinderen. Of wilt u juist als vrijwilliger iets voor anderen doen? U heeft een idee voor de buurt? Het Sociaal Team gaat met u in gesprek en zorgt dat u daarna zelf verder kunt. Soms lukt dit niet alleen, of met uw naasten en heeft u daar een tijdje professionele ondersteuning bij nodig. Het Sociaal Team regelt dit voor u.

Het Sociaal Team bestaat uit professionals met verschillende achtergronden en ervaringen. Zo zijn er werkers van wijkverpleging, maatschappelijk werkers, MEE IJsseloevers, Raster Welzijn, de gemeente en de buurtcoach. Samen hebben zij de kennis in huis om te zorgen dat u verder kunt.

Het Sociaal Team werkt vanuit de wijk en is daarom dichtbij en snel benaderbaar.

In de Zandweerd bestaat het team uit: Rob Ahuis, Peter Nijenhuis, Simone Verschoor, Daniëlle Rada, Marielle Veeren, Petra de Vos en Yvonne Krijt. Heeft u een vraag voor het Sociaal Team? Bel naar 140570 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De Buurthuiskamer Zandweerd is elke dinsdag van 10.30 - 13.00 uur open voor iedereen die zin heeft om in een ongedwongen sfeer met andere bewoners van een gratis bakje koffie of thee te genieten.

Nu heeft deze groep enthousiaste bewoners het idee opgevat om een inloopmiddag te openen op de woensdagen van 14.00 - 16.00 uur. Voor iedereen die het leuk vindt om met bewoners gezellig bij elkaar te zijn. Er kan daar gezamenlijk van alles worden georganiseerd.

Op de eerste inloop is al een activiteit georganiseerd: ze gaan plastic doppen verzamelen voor de KNGF blindengeleidenhond. Alle plastic doppen kunnen op de openingsdagen worden ingeleverd.