Vereniging

In februari  start er een Cursus Natuurlijk Tuinieren die gegeven wordt in het ecologische en educatieve park de Plantweerd aan de Ruysdaelstraat in Deventer. De theorie wordt bij slecht weer binnen gehouden .Een leuke kans om veel te leren voor je eigen tuin en een mooie bijdrage te leveren aan dit nieuwe buurtpark.

In de cursus leer je wat je in je tuin kunt doen om allerlei dieren te lokken en er veel te beleven: van vogels, vlinders en bijen tot libellen, padden, salamanders en egels. Wat moet je wel doen en wat juist niet? Hoe maak je een goed bijenhotel, een paddenpoel, hoe zorg je ervoor dat er het hele jaar door nectar en stuifmeel is voor bijen en vlinders? Maar ook: hoe snoei je (fruit) bomen en verschillende soorten (bessen)struiken op een goede manier? Tevens gaan we fruit oogsten en er lekkere dingen van maken.

Dit gaan we doen:

 • Snoeien: (Fruit) bomen en bessenstruiken: wanneer moet je een bepaalde fruitboom of bessenstruik snoeien en hoe doe je dat zó dat er veel fruit aan komt?
  Half februari
 • Snoeien: Allerlei soorten struiken: hoe, wanneer en hoe vaak snoei je verschillende soorten struiken op een manier die goed is voor de stuik en zó dat er ook wat te halen valt voor vogels, bijen, vlinders en andere insecten?
  Begin april en begin juli
 • Zaaien/maaien: Wilde bloemen en bestaande wilde bloemenperken onderhouden: je leert bijvoorbeeld wanneer en hoe vaak je wilde bloemen moet afmaaien of -knippen zodat er het hele jaar door genoeg stuifmeel en nectar is voor vlinders en bijen.
  Zaaien begin april, maaien begin juni
 • Wieden: Onkruid: wat is onkruid en wat niet? Hoe herken je het? Wat laat je staan, wat haal je weg en hoe doe je dat? Wat kun je bijvoorbeeld eten of waar profiteren vlinders en bijen van?
  Half mei
 • Oogsten: er zijn heel veel verschillende soorten fruit, bessen en noten in de tuin die we gaan oogsten en waar we vervolgens iets lekkers van gaan maken of je het mee naar huis kunt nemen. We oogsten op verschillende momenten in het jaar naar gelang er fruit rijp is.
  Eind juni, half september, begin oktober
 • Een poel maken: met leem, waar moet je op letten zodat hij aantrekkelijk is voor kikkers padden, salamanders, libellen watertorretjes? Dit staat in de planning, maar is afhankelijk van wanneer we leem hebben. Hier worden jullie  tijdig over ingelicht.
 • Een bijenhotel maken: hoe maak je een bijenhotel dat er niet alleen mooi uitziet, maar vooral ook goed is voor de bijen, waar moet je op letten? Dit staat in de planning. Hierover worden jullie tijdig ingelicht.

 

Info

De cursus bestaat uit 7 lessen van drie uur vanaf februari tot en met oktober. De cursussen worden gepland op een zaterdagmorgen van 9-12.00 uur. Je mag per onderdeel inschrijven. Docenten zijn ecologisch hovenier Wencke Habermann, die ook de tuin heeft ontworpen, en  Peter Heijke voor het snoeien van de fruitbomen en het maken van de paddenpoel. Kinderen zijn welkom om mee te helpen met het maken van het bijenhotel. Dankzij een subsidie van de provincie Overijssel konden  de kosten voor de cursus laag gehouden worden:  € 5,- per persoon per keer. Als je vrijwilliger bent of wordt van de Plantweerd en vaker helpt bij het onderhoud dan is de cursus zelfs helemaal gratis.
Wie hier aan mee wilt doen kan zich opgeven of mailen met Yolanda Damstra van de Werkgroep Groen Zandweerd Noord : 618297 / 06 30100332,  e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Bewonersvereniging Zandweerd

Een vereniging voor en door bewoners van Zandweerd!

In 2011 zijn wij als projectgroep 'De slag om Noord' begonnen om samen met bewoners en gemeente een buurtagenda op te stellen. Sinds 2013 zijn we een zelfstandige vereniging die actief is in heel Zandweerd. Buurtbewoners komen samen in werkgroepen die onze wijk aanpakken en mooier maken.


We zijn een aanspreekpunt voor de bewoners van de wijk en een gesprekspartner voor de gemeente. Mede daardoor kunnen we zelf bepalen wat er in onze wijk gebeurt!


Het bestuur bestaat uit (vlnr): Liesbeth Kappert (secretaris), Peter Brendel (algemeen bestuurslid), Toos Klomps (penningmeester), Frank Jareš (algemeen bestuurslid) en Eveline Grupper (vicevoorzitter).